В Китай стартира 12-тото издание на най-голямото военно изложение в страната, известно още и като Джухайското въздушно шоу. От 6 до 11 ноември в околностите на 1,5-милионния град Джухай, азиатската страна ще изложи най-модерното си въоръжение, а във въздуха акробатични номера ще правят най-модерните й самолети.

Очаква се тазгодишното издание да бъде най-голямото в историята на събитието, като общият брой на изложените самолети ще е 150, на изложителите - 770, а над 40 страни ще имат представители на изложението.

Вижте снимки от изложението в Китай >> >> >>

Вече се знае, че закриването на 11 ноември ще бъде направено от най-новия стелт самолет на Китай - тежкият изтребител J-20. Формация от няколко самолета ще лети пред погледите на зрителите за безпрецедентно дълго време и дори ще проведе удари по наземни мишени.

J-20 е замислен като самолет с голям обсег, който да прониква в среда с комплексна противовъздушна отбрана. Историята му е свързана със сдобиване със съветски проекти за изтребител от 5-то поколение, хакване на сървъри на Пентагона и дори възможно сдобиване с останките от американския стелт F-117. Според американски експерти, макар да има по-слаби двигатели, J-20 е по-невидим за вражеските радари от руския стелт Су-57.

На изложението Китай вече разкри и нова антикорабна ракета - CM-401, която по същество наподобява руската Искандер-М. Обсегът й ще е около 300 километра, а полетът и скоростта й ще я прави трудна за унищожаване от американската противоракетна отбрана. Основната мишена на китайската ракета ще са самолетоносачите.

Китай представи макет на своя нов изцяло китайски ядрен самолетоносач, известен като Type 003. От него ще бъдат създадени 4 бройки, които ще дебютират през 20-те години на този век. В момента Китай е инвестирал около 3 милиарда долара за направата на два прототипни ядрени реактора, работещи с разтопени соли, като именно техният сериен вариант ще бъде използван в бъдещите проекти на китайския флот.

Едно от основните ударение на Джехайското изложени са безпилотниците, като Китай представя широка гама от тях. Най-голямо внимание от тях заслужава CASIC Tian Ying, който има стелт способности и изключително модерен дизайн. Дронът обаче няма да се използва за нанасянето на удари по наземни цели, а за разузнавателни операции. Такава е задачата и на доста по-секретния XY-280.

Сред останалите дронове има такива, чиито размери са доста компактни, но заради мощните си мотори те могат да носят до 8 ракети въздух-земя. Китай дори е създал и безпилотен ракетен катер, който би могъл да представлява съществена заплаха за всеки флот, ако се използва правилно и в големи количества.

Как премина най-голямото военно изложение в Русия за 2018 година >> >> >>

Държавната корпорация Norinco представя богатата си палитра от бронирани машини, като посетителите на Джехайското изложени ще могат видят най-модерния китайски танк Type 99A. Той разполага с модерна реактивна броня и мощно с 125-милиметрово оръдие, чийто обсег е до 5 километра. Изкуствен интелект прави автоматични корекции по мерника, което гарантира голяма точност при стрелба. Танкът има дизелов двигател с мощност от 1500 к.с. и може да се движи по асфалт с 80 км/ч или по пресечена местност с до 60 км/ч. Norinco ще покажат още различни БТР-и, оръдия, ракетни системи и дори безпилотна автономно самоходна гаубица.

Руските военни анализатори са учудени от ракетния комплекс WS-600L, който макар да напомня на противовъздушен комплекс С-400, ще се използва за нанасяне на удари по наземни цели.

Високотехнологичната компания Kuang-Chi Group показва своето поглъщащо радарните вълни стелт покритие, което по думите на китайците съответства на най-модерните американски системи. Заедно с това на изложението е представен и макет на втория китайски стелт самолет - FC-31. Информацията за него е много по-малко в сравнение с тази за J-20, но присъствието на макет показва, че китайците не са се отказали от проекта, а някои анализатори дори твърдят, че скоро можем да видим невидимият изтребител във въздуха.