Експерти от 75 страни в продължение на една седмица ще обсъждат каква е точната дефиниция на "роботите-убийци" и как да се регулира по най-добрия начин тяхното използване, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Конференцията се провежда в централата на ООН в Женева.

Роботите-убийци са футуристични оръжейни системи, които биха могли да водят война, без човешка намеса, отбелязва АП.

Тези системи включват дронове, подводници, ракети и други оръжия, които благодарение на изкуствения интелект, се научават да идентифицират цели и да ги унищожават или убиват, без човешка намеса, отбелязва ДПА.

САЩ имат боен кораб робот >> >> >>

На теория напълно автономни, контролирани от компютри оръжия не съществуват все още, казват американски официални представители. Дебатите по въпроса са все още в начален стадий и експерти сега се стремят да постигнат консенсус по основни дефиниции.

Русия има роботизирано ядрено торпедо >> >> >>

САЩ изтъкнаха, че е преждевременно да се установява дефиниция на тези оръжейни системи, а още повече да се въвеждат регулации за тях, предаде АП.

Някои правозащитни групи казват, че на правителствата и военните трябва да бъде попречено да разработват подобни системи, които пораждат страх. Амнести интернешънъл призова страните да работят за забрана на тези оръжейни системи.

Израел ще патрулира в Газа с роботи >> >> >>

Срещата в Женева се председателства от Амандийп Джил, индийски постоянен представител в Конференцията на ООН по разоръжаването. Той каза днес, че има напредък по въпроса за роботите-убийци.

САЩ ще заложат на танкове-роботи >> >> >>

Оформили са се три лагера от страни. Единият иска тяхната официална законна забрана, другият иска тяхната забрана на политическо ниво, чрез необвързващо споразумение, а третият иска да няма никакви промени по въпроса.

"Доближаваме се до споразумение за това какви трябва да са ръководните принципи, които да бъдат принципи, ръководещи поведението на държавите и ръководещи развитието и разгръщането на подобни оръжейни системи по света", каза Джил.