Главните прокурори на няколко американски щата обявиха, че са започнали общо разследване, за да установят дали компанията Мета (бивш Фейсбук), която притежава Инстаграм, не е допуснала нарочно деца и тийнейджъри да използват социалната й мрежа, като същевременно е знаела, че тя може да бъде вредна за тяхното физическо и психическо здраве, предаде Франс прес.

В хода на разследването ще се проверява дали Мета е пренебрегнала законите за защита на потребителите и е изложила обществеността на риск, обяснява главният прокурор на щата Масачузетс Мора Хийли.

"Фейсбук, сега наречен Мета, не успя да защити младите на платформите си и избра вместо да игнорира, в някои случаи да засили практиките, които представляват реална заплаха за физическото и менталното здраве, експлоатирайки по този начин децата, за да печелят", допълва тя.

Разследването цели да установи как Мета взаимодейства с младите потребители, да идентифицира всякакви незаконни практики и да сложи край на злоупотребите. То се води от представителите на щатите Калифорния, Флорида, Кентъки, Масачузетс, Небраска, Ню Джърси, Тенеси и Върмонт, Ню Йорк, Колорадо и Тексас.

Главните прокурори на 44 американски щата, вече адресираха писмо до Марк Зукърбърг през май, призовавайки го да се откаже от проекта за създаване на версия на Инстаграм за деца под 13 години. Като мотив тогава те бяха изтъкнали изследвания, показващи връзка между използването на социалните мрежи и увеличаване на отчаянието и на самоубийственото поведение сред младите.

През септември компанията най-после отстъпи пред много критики, като каза, че прекратява временно работата си по новата версия на Инстаграм.

Малко след това разобличителката Франсис Хаугън разкритикува методите, които карат подрастващите да ползват Инстаграм до степен, че да са понякога пристрастени към него.