След 20-годишна пауза завръщането на комерсиалните свръхзвукови полети започва да изглежда все по-близо. Паралелно с проекта X-59 Quesst на НАСА, компанията Boom Supersonic обяви, че е започнала тестове на свой собствен прототип.

Свръхзвуковият прототип XB-1 е преминал наземни тестове и е спечелил експериментален сертификат за летателна годност от FAA на САЩ.

Вижте как изглежда прототипът XB-1 >> >> >>

С фюзелаж от карбон и титан, както и с модифицирано делта крило с размах от 5,2 метра, XB-1 се задвижва от три двигателя General Electric J85. Максималната скорост е близо 2000 км/ч.

XB-1 е три пъти по-малък от своя първообраз - бъдещия пътнически свръхзвуков самолет Overture.

Вижте как изглежда Overture >> >> >>

Първият полет ще бъде осъществен съвсем скоро от Космическият порт в пустинята Мохаве. Пистата е била дом на множество рекорди.

Boom Supersonic също така обяви, че си сътрудничи с военната компания Northrop Grumman за създаване на специализирани версии на самолета. Те могат да се използват за "екстремно бързо наблюдение и електронно разузнаване, командване и контрол, както и за логистични мисии."

Overture ще се движи с около 2 000 км/ч над океана и с около 1300 км/ч над сушата. Това означава, че полет от Ню Йорк до Лондон би траел само 3,5 часа.

Освен това билетът ще струва 5 000 долара, което над 2 пъти по-евтино от билетите на пенсионирания свръхзвуков самолет "Конкорд".