Всеизвестен факт е, че САЩ имат либерално отношение към притежаването на лично огнестрелно оръжие. Позволена е покупката на полуавтоматични версии на военни автомати и мнозина се възползват от това. Всъщност 42% от американците имат огнестрелно оръжие, а инциденти са чести.

Новата тенденция сред потребителите обаче е да купуват карабини с дървени елементи. Всеки е виждал класическите черни "емки" (M-16, M-4 и AR-15), поради което "дървените варианти" на тези оръжия изглеждат любопитно.

Вижте как изглеждат карабините >> >> >>

Причината за тази нова тенденция се крие именно в масовите стрелби в САЩ. Извършителите им винаги залагат на по-ефективните и олекотени варианти на карабините, доближаващи се максимално до своите военни версии. Техният черен метален вид е станал зловещ за мнозина.

Потребителите, нежелаещи да предизвикват асоциации с масовите убийци или да тревожат допълнително съседите си, избират карабини с по-класически вид. Заради своите дървени елементи те са по-тежки, не са толкова мобилни и дори приличат на ловни оръжия. Като плюс се посочва по-малкия откат и по-голяма стабилност.

Макар експертите да са единодушни, че дървото няма да се завърне в новите поколения военни карабини, то външния вид на "дървените" им събратя изглежда доста екзотично и интересно.