В днешно време кешовите разплащания губят своята популярност за сметка на останалите алтернативи. Това си има логично обяснение. Носенето на портфейл с книжни пари в него не е най-разумният избор, предвид евентуалните рискове. Дори кварталните магазини имат ПОС терминал за безконтактни плащания, така че в повечето случаи дори нямате нужда от кеш. Но кой е най-разумният начин за съхранението на вашите пари?

Той трябва да е едновременно сигурен, надежден, но и лесен за употреба. Плащанията трябва да се извършват без затруднение, а технологията зад тях да гарантира, че няма да изгубите контрола над парите си. Отговорът на тези условия идва под формата на дигиталния портфейл, а в редовете по-долу ще разберете защо той е по-сигурен от физическия.

Както стана ясно, днес все по-малко плащаме с кеш. Въпреки това в общия случай ние не излизаме от вкъщи без портфейла си. Именно в него държим банковите и лоялните карти, с които така лесно плащаме на ПОС терминали. А знаете ли, че вече можем да дигитализираме тези пластики и да излизаме от вкъщи дори и без портфейл - само с телефон!

Какво е дигитален портфейл?

Телефонът замества напълно успешно портфейла ви

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Най-общо казано, това е нашият смартфон. В него ние може да съхраняваме парите си и да плащаме на всеки ПОС терминал, който приема безконтактни плащания. Дигитализацията на портфейла се извършва с мобилно приложение, а плащанията стават една идея по-сигурни. Как ли?

Оторизацията им става за части от секундата, но винаги след потвърждение - само и единствено с вашите биометрични данни, като пръстов отпечатък и лицево разпознаване или пък с ваш ПИН код. Дори телефонът ви да попадне в чужди ръце, няма как друг да използва парите, които съхранявате там.

Дигиталният портфейл дава допълнителна сигурност и заради токенизацията на картите, която предлага. Токенизацията е процес на заместване на важна и чувствителна част от данни с нечувствителен уникален еквивалент. Новите нечувствителни данни, които се използват на мястото на чувствителните данни, са "токен".

Технологията в България

Плащанията с телефон никога не са били по-лесни

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Дигитализацията на портфейла навлиза все повече в страната ни и се използва от нарастващ брой родни потребители. Изборът е между няколко приложения и системи, но сред тях се откроява Pay by VIVACOM. Дигиталният портфейл може да се изтегли безплатно от App Store, Google Play или новия магазин на Huawei - AppGallery. Възможностите на Pay by VIVACOM са огромни, а употребата - изключително лесна.

След като инсталирате приложението и приключите с настройките му, вие ще разполагате с индивидуален IBAN, безплатна виртуална дебитна карта, зареждане без такса на сметката в приложението до определена сума и безплатни парични трансфери между потребители на апликацията.

Що се отнася до сигурността, то Pay by VIVACOM отива една крачка напред.

VIVACOM е първият телеком, който предлага Mastercard Digital First в Централна и Източна Европа и сред първите два мобилни оператора в Европа. Услугата осигурява достъп до виртуална карта за разплащане в дигиталния портфейл Pay by VIVACOM, както и физическа карта с всички функционалности на безконтактните карти, но с по-голяма сигурност, по-добър контрол и изчистен минималистичен дизайн.

За плащанията в интернет може да използвате виртуалната дебитна карта, която ви предоставя Pay by VIVACOM. Снабдена с най-съвременните технологии за токенизация, тя ви дава по-висока сигурност в онлайн плащанията.

Освен това, получавате и безплатна 3D парола при пазаруване в сайтовете, които подържат това ниво на сигурност - всички големи сайтове го имат и ви препоръчваме да пазарувате само от такива.

След като имате едно допълнително ниво на сигурност, може да сте много по-спокойнипри плащания в интернет. За всеки случай, от VIVACOM ви предоставят възможността да блокирате или активирате своята карта само с един клик, като всичко става за секунда. Освен това вие получавате нотификации за всяко плащане.

След като видяхме как онлайн плащанията стават по-сигурни, е време да видим и как точно работят офлайн плащанията.

Плащането със смартфон предлага допълнителни нива на сигурност

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

С Pay by VIVACOM плащате безконтактно директно с телефона си на всички ПОС терминали по целия свят. Токенизацията и биометричните данни правят невъзможно някой да се възползва от парите ви, дори и телефонът ви да бъде откраднат.

Чрез приложението вие може много по-лесно да следите плащанията си и своите разходи. Няма да ви се налага да чакате, за да видите отразена дадена транзакция - Pay by VIVACOM ви информира мигновено за всяка покупка.

Дигиталният портфейл ви помага и да намалите разходите си, тъй като в него са заредени всичките ви карти за отстъпки в големите магазини, като Billa, Metro и IKEA. Приложението включва и данни за актуалните промоции при различни търговци. Така освен да имате по-добър контрол над своите финанси, ще може не само да оптимизирате разходите си, но и по-често да пестите от отстъпки и промоции.

Иновация от Mastercard

На картата липсват всякакви чувствителни данни

Снимка: Vivacom

Потребителите на Pay by VIVACOM могат да се възползват и от още една иновация - физическа карта Mastercard Digital First.

На дебитната карта,за разлика от другите платежни карти, има изписано само името на картодържателя.

Няма номер, срок на валидност, код за плащания в интернет или друга чувствителна информация. Данните са достъпни само чрез приложението, отново след потвърждение с биометрия или с ПИН код.

По този начин няма как някой да злоупотреби с вашата карта, дори да се сдобие с нея. Картата може да се заключва или отключва само с клик, така че дори при най-малкото притеснение, може да забраните или позволите употребата ѝ.

Pay by VIVACOM е изключително добра алтернатива на традиционния портфейл, предоставящи ви допълнителни нива на сигурност. Пръстовият ви отпечатък е гаранция, че само вие ще имате достъп до парите си, а допълнителните нива на криптиране правят онлайн пазаруването много по-безопасно. Приложението повишава значително контрола над собствените ви финанси, а вие ще останете изключително доволни от удобствата и комфорта, които то ви предоставя. След инсталирането на Pay by VIVACOM, никога няма да искате да излизате с портфейл навън, след като всичко необходимо се намира в телефона ви.

Платежните услуги през приложението Pay by VIVACOM се предоставят от "Пейнетикс" АД - дружество за електронни пари, притежаващо лиценз, издаден от БНБ с решение №44 от 11.04.2016 г. БТК ЕАД е доставчик на приложението Pay by VIVACOM и представител на "Пейнетикс" АД, вписан в регистъра на БНБ по чл.19 от ЗПУПС. "Файър" е доставчик на технически услуги за БТК ЕАД.