"РД-180 е технологично чудо, идеално за полети с "Атлас", каза Тори Бруно, президент на американската компания United Launch Alliance, в Twitter, цитиран от РИА "Новости" и Russia Beyond.

В четвъртък Бруно заяви, че в края на 1990-те правителството на САЩ е поискало компанията да закупи двигатели РД-180 за ракетите "Атлас", за да не допуснат руската технология да достигне до Северна Корея и Иран.

След разпада на СССР американците решават да инвестират в руската ракетна промишленост, осигурявайки и договори. Целта на САЩ обаче не е напълно алтруистична - от Белия дом са уплашени, че руските ракетни учени и инженери бързо ще бъдат "прилапани" от геополитическите съперници на Вашингтон.

Вижте как изглежда руския ракетен двигател >> >> >>

Споразумението между Москва и Вашингтон предвиждащо доставката за САЩ на 101 двигателя РД-180 на стойност около 1 млрд. долара, е сключено през 1997 г.

Двигателят РД-180 се използва в първия етап на ракетата "Атлас". Първият мотор е доставен в САЩ през 1999 година. Общо според производителя НПО "Енергомаш" (в състава на "Роскосмос") в САЩ са изпратени 116 двигателя, а 89 от полетите на "Атлас" са изпълнени с тях.

Любопитно е, че ракетата "Атлас 5", задвижвана от руски двигатели, ще изстреля един от двата нови американски космически кораби с астронавти на борда - Starliner на Boeing.

Друг интересен факт е, че руския двигател редовно се използва за изстрелването на американски военни и разузнавателни спътници в орбита - мнозинството от тях се използва и срещу Москва.