Двете най-големи и стари организации, които се занимават с наблюдението и документирането на феномена НЛО в САЩ - National UFO Reporting Center и Mutual UFO Network, са докладвали 55% спад на случаите, в които някой е заявил, че е наблюдавал НЛО, съобщава в. "Гардиън".

Това се случва на фона на все по-нисък интерес към феномена, въпреки все по-голямото количество разсекретени данни от правителството на САЩ относно НЛО. По думите на организациите спадът е започнал през 2014 година.

Според специалисти обаче, феноменът НЛО има по-скоро културен характер и именно там се крие обяснението за все по-слабия интерес към него. Новите технологии в годините около и след Втората световна война, нарастващата мощ на правителствата, секретните оръжия, както и първите стъпки на човечеството в космоса, а и във въздуха, създават обстановка, в която е много лесно да се родят конспирации, слухове и митове по темата.

На практика раждането на термина НЛО съвпада със старта на Студената война между СССР и САЩ. Първият и най-известен случай на катастрофирала "летяща чиния" се случва в същата година, в която Чърчил официално обявява началото на новата Студена война.

До края на миналия век обаче масовата публика остава сравнително незапозната с космическите явления, като една от причините за това е именно надпреварата между СССР и САЩ.

Често срещан случай е някой човек да види бързо движещ се и светещ обект в нощното небе, който изведнъж да изчезне, като обяви това за НЛО.

Именно по този начин обаче изглеждат сателитите, наблюдавани от Земята, но тъй като по време на Студената война те са предимно с военен и разузнавателен характер, няма как правителството на САЩ или СССР да признае тяхното съществуване - това би разкрило ценна информация на врага.

Парадоксално, но след края на Студената война възниква нова мания по НЛО-тата. Тя обаче се дължи на масовия достъп до техника за видео заснемане. Не е за пропускане и това, че през 90-те има възраждане на интереса по ню ейдж ученията, сектите, а най-гледаните сериали се занимават именно със свръхестествени мистерии. Така например "Досиетата Х" вдъхновява множество хора да започнат активно да се интересуват от извънземни, НЛО и конспиративни теории.

"Уфологията и вярата в паранормалното е в очевиден упадък. Част от обяснението за това се крие в технологията, която е станала много по-достъпна. Днес всеки има смартфон с мощна камера, всеки има достъп до най-големия канал за видео съдържание в света - YouTube, но броят на клиповете с НЛО-та там не е нараснал, а качеството им все още изглежда съмнително", заявява културологът Стюарт Уалтън.

Според него все по-достъпната информация, по-доброто разбиране за космическите и атмосферните феномени са на път да доведат до момент, в който съществуването на НЛО с извънземен произход ще бъде развенчано на масово ниво.

Уалтън проследява и развитието на идеята за самите извънземни цивилизации.

В началото повечето вярващи в тях са ги смятат за спасители на човечеството - същества от други планети с висша мисия. Войната във Виетнам, скандалът "Уотъргейт" и множество други случаи карат обществото масово да загуби вяра в правителството, като от края на 70-те се наблюдава тенденция вярващите в извънземни да ги смятат по-скоро за зли същества, целящи да поробят планетата - виждане на практика съвпадащо с това за управляващия елит.

"В ерата на интернет и масовото навлизане на програми като Photoshop, доказателствата за извънземни НЛО-та изглеждат все по-скълъпени и остават единствено на ниво снимки и клипове с лошо качество, както и непотвърдими слухове", смятат специалистите.

Тестове на балистични ракети или изстрелване на цивилни апарати в космоса, често създава феномен, подобен на НЛО, но обяснението за това е много по-достъпно, а правителствата вече не отричат, че са провеждали военни тестове.

Най-известният скорошен случай на "видяно НЛО" в Европа - този с така наречената "Спираловидна аномалия над Норвегия" бързо получи своето обяснение - неуспешен тест на руската междуконтинентална ракета за подводници - Булава.

"Идеята за извънземните и НЛО ще продължи да се развива, тъй като ние ще продължим да проектираме своите социални и културни идеи и парадигми върху тях. Аз не мисля, че тази идея ще отмре, въпреки по-малкото наблюдавани феномени, просто ще претърпи промяна", смята експертът по псевдо-наука Шарън Хил.