Кадри направени от руски фотограф на летище край Москва разкриват, че МиГ-31 излита със странна и твърде голяма ракета, прикачена към него, съобщава The Drive.

Поради своите технически характеристики, като бързина и максимален таван на полета, МиГ-31 бе избран за носител на показаното преди няколко месеца хиперзвуково руско оръжие "Кинжал".

Вижте как изглежда МиГ-31 >> >> >>

МиГ-31 има максимална скорост ограничена на 3000 км/ч. Технически е възможно самолетът да лети със скорост около 3700 км/ч, но това би изхабило твърде бързо ресурса на двигателя. Максималната височина, на която може да лети изтребителят е 20 600 метра.

На снимката, направена на 14 септември тази година, но придобила известност едва сега се вижда ракета, която е с много по-големи размери от тези на "Кинжал".

Фотографията е направена на военното летището Жуковски, което е едно от най-големите в света и е известно, като тестова площадка за перспективни руски оръжия. Спекулациите са, че на снимката се вижда анти-сателитна ракета.

Знае се, че малко преди разпадът на Съветския съюз, МиГ-31 е бил използван като платформа за изстрелването на анти-сателитна ракета. Първият тест е бил проведен през 1987 година. САЩ били провели успешен тест на подобна система 2 години по-рано - през 1985 г., като за платформа бил избран F-15.

Русия пази в тайна своите анти-сателитни оръжия, но се знае, че ги разработва. Сателитите са се превърнали в ключов елемент от съвременната война, като освен за разузнаване, те се използват и за комуникации и насочване на оръжия - разстройването на вражеските сателитни системи би било ключово в един потенциален конфликт.