Специалисти от Националната астрономическа обсерватория на Япония са успели да заснемат отдалечения астероид 1998 KY26, към който се отправя сондата "Хаябуса-2", съобщи ТАСС, като цитира информацията на обсерваторията.

От началото до средата на декември космическото тяло се приближи на 70 милиона километра от Земята, което се случва веднъж на три години.

1998 KY26

Снимка: JAXA

Снимките са направени миналата седмица с помощта на мощния телескоп "Субару" на Хаваите. Проведените наблюдения могат да помогнат по-точно да се определи орбитата, по която се движи астероидът.

На 5 декември "Хаябуса-2" спусна на Земята капсула с образци от грунта на астероида Рюгу, с което завърши шестгодишната й експедиция до това космическо тяло. Японската агенция за аерокосмически изследвания ДЖАКСА съобщи, че събраният грунт е 5,4 грама. Това количество далеч надвишава поставената при подготовката на мисията цел от 0,1 грама, нужни за научен анализ, съобщи агенцията.

Сондата "Хаябуса-2" вече се отправи на експедиция към астероида 1998 KY26, който е с диаметър 30 метра. Очаква се през юли 2031 г. сондата да кацне на повърхността му и да вземе образци от грунта, които биха могли да съдържат частици вода и органични съединения.