Руската космическа агенция Роскосмос съобщи, че завръщането на американския астронавт и двамата космонавти, блокирани на Международната космическа станция (МКС) заради теч, е планирано за септември - година след полета им в космоса, предадоха ТАСС и Франс прес, цитирани от БТА.

През декември космическият кораб "Союз МС-22", който трябваше да върне на Земята американеца Франк Рубио и руснаците Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин, претърпя теч, който според Москва е причинен от удар на микрометеорит.

Роскосмос взе решение да изпрати на помощ друг космически кораб - "Союз МС-23", който трябва да стартира от космодрума Байконур на 24 февруари.

Преди теча беше планирано тримата мъже да се завърнат на Земята на 28 март.

"Сега планът е това да се случи на борда на "Союз МС-23" през септември 2023 г.", съобщи Роскосмос в изявление.

От руската космическа агенция казаха, че удълженото пребиваване космоса, при положение, че мисиите обикновено продължават само шест месеца, не представлява никаква опасност за здравето на екипажа, който възприема ситуацията "положително".

Роскомос дава за пример случая с космонавта Пьотър Дубров и астронавта Марк Ванде Хай, чиято мисия в космоса през 2021 г. беше удължена от шест месеца на една година.

Подобен теч засегна в средата на февруари друг руски космически кораб - "Прогрес МС-21". Товарният кораб, скачен с МКС от октомври, се разкачи от орбиталната станция на 18 февруари.

Роскосмос каза днес, че течът е причинен от "външно въздействие".

На базата на снимки и видео на повредения товарен кораб Роскосмос откри наличието на дупка по външната повърхност на кораба.

Руската космическа агенция изключва възможността за производствен дефект. Роскосмос планира серия от експерименти, които да "имитират" повредата с цел да се разбере произходът й и да се противодейства на подобен вид заплаха.

МКС е една от малкото области, в които Москва и Вашингтон все още си сътрудничат след началото на руската офанзива в Украйна, започнала преди година, и последвалите международни санкции.