За първи път в своята 76-годишна история, акробатичният отбор Blue Angels на флота на САЩ ще има жена пилот. Асът ще пилотира изтребителя F/A-18, а изборът й означава, че тя е един от най-добрите пилоти в света. Информацията все още не е обявена официално от американските военни, но е съобщена от доверен източник на военното издание War Zone.

Вижте снимки от зрелищните изпълнение на Blue Angels >> >> >>

"Жени са летели на F/A-18 в Военноморските сили повече от 30 години. "Сините ангели" в момента нямат жена пилот на F/A-18, но ние със сигурност ще ви обявим екипа за 2023 година", коментира лейтенант Челси М. Дитлин, говорител на Blue Angels.

"Сините ангели" са сформирани през 1946 г. по заповед на тогавашния началник на военноморските операции, адмирал Честър Нимиц.

Прецизната акробатика започва полетите си с F6 Hellcats, F8 Bearcats и F9 Panthers, а сега лети на F/A-18E/F Super Hornets.

Пилотите на тези самолети са едни от най-добрите в света, заради акробатичните трикове, които могат да изпълняват безопасно пред публика. Те са свързани с остри маневри и голямо натоварване на самолета и човешкия организъм.

Докато все още неразкрития пилот ще стане първата жена, която ще лети с демонстрационния екип Blue Angels, тя не е първата жена от въздушните акробати на САЩ.

През ноември 2005 г. Никол Малаховски е избрана за пилот на демонстрационна ескадрила Thunderbirds на военновъздушните сили на САЩ.

Никол Малаховски е въздушен ас, имащ 188 часа в бойни мисии по време на операция "Преднамерена сила" и "Иракска свобода".

Тя е осъществявала редица успешни атаки над цели в Сърбия и Ирак на своя изтребител F-15E. Когато е избрана за член на въздушния акробатичен отбор Thunderbirds, Малаховски има над 2300 летателни часа в шест различни самолета на ВВС: T-3, T-37, T-38, AT-38, F-15E и F-16C/D.

Очаква се биографията на първата жена в акробатичния отбор на ВМС на САЩ да е със също толкова внушителна биография.