Трансхуманизмът е американско субкултурно течение, което включва различни и концепции за обединяване на човешкото тяло с дигитални технологии. Това обхваща както решения от областта на биониката, така и brain computer interface (управление на машини с мисъл), интегриране на различни чипове и устройства в тялото и т.н.

През последните години нараства броят на хората, които имплантират различни технологии в телата си, не само поради здравословни, а и по естетически причини. Претърпяването на сериозни травми обаче си остава основна мотивация за това.

Един от примерите за това е кракът на трансхуманистката Уинтър Мраз, който е с 3D-отпечатано каляно, създадено специално за нея след претърпяването на тежка автомобилна катастрофа.

Освен това тя има имплантиран чип за радиочестотна идентификация в лявата си ръка, който отключва входната й врата. Жената обаче наскоро стигна и по-далеч, имплантирайки под кожата си два светодиода, задействащи се с магнит. На въпроса защо го е направила тя признава, че просто харесва външния си вид с тях.

Според нея, хората модифицират телата си по чисто естетически причини от хилядолетия, така че не е изненадващо, че тези модификации се развиват в посока съвременните технологии.

"Не мисля, че имплантите са неизбежни, но те ще стават все по-функционални и дълготрайни. Това ще бъде още една възможност за хората", споделя Мраз пред BBC.