Високият шум, предизвикван от някои автомобили, е сред най-значимите рискове за здравето в европейските градове, след мръсния въздух и опасностите от високите скорости. Той пречи на качеството на съня, вреди на нервната система и предизвиква стрес. Някои учени дори свързват звуковото замърсяване с повишен риск от диабет и инфаркт.

Според Световната здравна организация, около 40% от жителите на Европейския съюз са изложени на по-високи нива на шум, отколкото е препоръчително. И това се дължи почти изцяло на автомобилния трафик.

В тази връзка някои европейски градове вече обмислят внедряването на т.нар. "звукови радари", които ще засичат превозни средства, генериращи по-висок шум от допустимото и ще ги глобяват автоматично. Малкото френско градче Вилньов Льо Роа, което е недалече от Париж, дори вече е инсталирало пилотно подобен апарат в своя център.

Според кмета на селището Дидие Гонзалес, шумът вреди не по-малко от пасивното пушене и е сериозен проблем за здравето на жителите. Друг представител на общината - Реми Журден - добавя "Ние нямаме нищо против фераритата и Харли Дейвидсън моторите, но понякога техните собственици искат да демонстрират мощта им и шумът наистина пречи на гражданите."

Редица други европейски страни следят подобни пилотни проекти с интерес и планират въвеждането на устройства, регулиращи шумните превозни средства.