Главните прокурори на 48 щата, окръг Колумбия и Пуерто Рико започват общо разследване на Google, съобщава CNET. Причината - жалби и обвинения към компанията, че злоупотребява с господстващото си положение на пазара.

Единствено прокурорите на Калифорния и Алабама не се присъединяват към разследването. "Това е разследване, което цели да разбере фактите. В момента е за рекламите, но фактите може да ни отведат другаде", коментира Кен Пакстън, главен прокурор на Тексас по време на пресконференция.

Имено той ще води разследването, като ще провежда срещи всяка седмица. Разследването няма конкретен срок и ще продължи колкото е нужно. Към Google вече са изпратени и въпроси и искания за допълнителна информация. Прокурорите намекват, че освен онлайн рекламата, може да проверят и други бизнеси на холдинга Alphabet, който обединява всички сфери на дейност на Google.

Коментарът на корпорацията е скромен. Нейни представители насочват към блога й, където е написано, че Google "винаги работи конструктивно с регулаторите и ще продължи да го прави".

Google е под лупата и на други американски институции, които разглеждат действията на компанията с личните данни на потребителите. Прокурорите обаче казват, че тяхното разследване ще бъде независимо от проверките на останалите институции.