А1 официално получи своя лиценз за честотната лента 3600-3700 MHz, която компанията спечели по време на провелия се в началото на месец април търг, организиран от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за разпределение на радиочестотния спектър 3,6GHz в България. Така компанията ще продължи да развива своята 5G мрежа в България, която вече покрива 50% от населението на страната на открито и 5G мобилните си услуги.

"Нашата мрежа от пето поколение продължава да бъде единствената истинска 5G мрежа в страната, която използва 5G честоти в 3,6 GHz и 5G оборудване на европейски доставчик, чрез което можем да предложим скорости, достигащи над 1 000 Mbps и истинско 5G преживяване. Тя вече обхваща над 75 града и курорта или 50% от населението на страната на открито и нашите клиенти вече могат да се възползват от първите 5G услуги, които стартирахме още миналия месец", коментира Александър Димитров, главен изпълнителен директор на А1 България, който получи лиценза от председателя на КРС Иван Димитров в централата на Комисията.

Лицензът е за период от 20 години, а телекомът ще плати около 12,7 млн. лева на държавата, в което се включват 4,7 млн. лева еднократна такса и около 8 млн. лева за годишни такси. Телекомът бързо развива своята мрежа от пето поколение, която в момента се поддържа от почти всички съвместими 5G устройства и в съчетание с широкото си покритие е най-достъпна за потребителите в България.

Малко след спечелването на търга на КРС А1 пусна и първия мобилен план в страната - Unlimited с 5G. Той предлага безкрайни минути, неограничени мегабайти без лимит на скоростта, включително и в 5G.

Компанията планира да продължи с развитието на своята 5G мрежа и услуги чрез своята инвестиционна програма, която за миналата и тази година възлиза на стойност почти 40 млн. лева.