Ню Йорк и Министерството на правосъдието призоваха федералния апелативен съд на САЩ да възстанови антитръстовия иск, подаден от десетки щати срещу собствениците на Facebook - Meta, като заявиха, че по-долната инстанция е сгрешила, като е сметнала, че те са отделили твърде много време за подаване на иска.

През декември 2020 г. главните прокурори на 48 американски щата и територии, начело с Ню Йорк, подадоха колективен иск срещу Meta, в който се твърди, че компанията е монополизирала пазара на социални медии чрез схема "купи или погреби" срещу конкурентите. Почти едновременно с това Федералната търговска комисия (ФТК) заведе подобно дело срещу Meta.

И в двата иска се твърди, че компанията е придобила приложението за споделяне на снимки Instagram през 2012 г. и платформата за съобщения WhatsApp през 2014 г., за да им попречи да се превърнат в конкуренти, и че тя избирателно е прилагала своите политики, за да блокира достъпа на конкурентите до потребителски данни.

Съдия Джеймс Боасбърг, който разглежда и двете дела, отхвърля иска на щатите през юни 2021 г. с мотива, че от описаните събития е изминало твърде много време, за да бъде подаден иск. Тази правна процедура, позната като "laches", не се прилага за федералното правителство (чийто представител е FTC) и щатите обжалваха, като твърдяха, че тя не трябва да се прилага и за техния иск.

Главният прокурор на Ню Йорк Барбара Д. Ъндърууд заяви, че компанията майка на Facebook - Meta, не е претърпяла допълнителни щети от иска, подаден от главните прокурори на щата, тъй като успоредно с това е бил подаден подобен иск от Федералната търговска комисия. Министерството на правосъдието се присъедини към Ъндърууд и застана на страната на щатите, като заяви, че делото трябва да бъде възстановено.

Според прокурора "антиконкурентният характер на придобиванията не е бил очевиден веднага", тъй като Meta е предоставила на регулаторите невярна информация за това какво възнамерява да прави с WhatsApp. Признаците за нарушаване на закона от страна на компанията станаха очевидни едва през декември 2018 г., когато парламентът на Обединеното кралство оповести вътрешни документи на Meta, свързани с това как Facebook се справя с конкурентите.

Адвокатът на Meta Аарон М. Панър обаче смята, че съдът от по-ниска инстанция е имал право да отхвърли антитръстовия иск на щатите. "Тези действия са извършени преди години", казва Панър. "Настоящите претенции на държавите не са от значение" - допълва още той. По думите му сделките са били "широко оповестени" и представителите на държавите са могли да предявят претенциите си по-рано.