TikTok се оказа в нов скандал с личните данни в САЩ. Американски граждани са завели дело срещу компанията и я обвиняват, че тайно и незаконно събира голямо количество данни и ги изпраща в Китай, съобщава CNET.

Според иска, данните могат да се използват за идентифициране на потребители. Сред събраната информация са дори непубликувани видеоклипове. Искът твърди още, че TikTok печели от всичко това, защото използва данните, за да продава реклами. Изказват се и опасения, че клиповете често съдържат близки кадри на лицата на хората и те могат да се използват за лицево разпознаване и следене.

Потребителите не са информирани, къде точно се изпращат данните им още преди да са запаметили публикация или клип. Подател на иска е студентката Мисти Хонг в Калифорния. Тя твърди, че е изтеглила приложението през април 2019 г., но не е направила профил, а в последствие открила, че TikTok направил това автоматично.

Тя казва още, че е направила няколко клипа с приложението, но не ги е публикувала или запаметявала. Въпреки това твърди, че данните ѝ са пратени без нейно знание до сървъри в Китай.

TikTok не е коментирала делото. Компанията наскоро имаше подобни обвинения и от американските институции, като тогава обяви, че не препраща данни на граждани на САЩ в Китай и се съобразява със законите.