CloudFlare е основана през 2009 г. в Калифорния, а основната специалност на компанията е предоставянето хостинг и защита срещу DDoS атаки.

Преди няколко години Wall Street Journal наминира CloudFlare за една от най-иновативните интернет компании, а и до днес специализираните медии поставят калифорнийците в челните места на своите класации.

Въпреки това, CloudFlare има спорен имидж, а обвинението отправено от Anonymous не е първото такова.

През 2011 година компанията става известна с това, че предоставя киберзащита на хакерската група LulzSec.

LulzSec е считана за конкурентни на Анонимните хакери, като двете групи имат доста противоречиви взаимоотношения, включващи както помощ, така и предателство.


Лидер на LulzSec издавал ”Анонимни” на ФБР >> >> >>


Хакерите от LulzSec стават известни предимно с атаките си срещу Рупърт Мърдок, но са извършвали и кибер нападения и срещу сайтовете на ФБР, ЦРУ и Пентагона.

CloudFlare хоства сайтовете на LulzSec и предоставя защита срещу DDoS атаките извършвани през 2011 от разузнавателните служби на САЩ над хакерите.

Въпреки това по думите на изпълнителният директор на CloudFlare Матю Принс, компанията е имала приятели в разузнавателните среди, които са били гневни от защитата на LilzSec.

В началото на 2015
година стана ясно, че топ 3 от чат стаите използвани за онлайн комуникация от Ислямска държава са пазени от CloudFlare, въпреки това обаче САЩ не са поискали компанията да преустанови дейността си.

"CloudFlare защитава сайтовете на ИДИЛ от хакерски атаки. Всеки път, когато се опитваме да свалим определен сайт, свързан с Ислямска държава, CloudFlare се намесва и ни пречи", съобщават хактивистите Anonymous, цитирани от БГНЕС.

"Тази компания защитава поне 40 ислямистки сайта, от които 37 откровено пропагандират тероризъм", твърдят Анонимните.

"Освен това някои сайтовете имат и свои форуми, където потенциалните терористи получават технически съвети", заявяват хакерити, цитирани от вестник Guardian.

През 2013 година списание Kernel разкри, че CloudFlare предоставя защита на сайт на чеченска ислямистка организация, която отговорна за атаката на московското летище Домодедово през 2011 година, когато загинаха 35 души.

Тогава Матю Принс, че компанията предоставя изключително ефективна онлайн защита на всеки, а той е нямало как да разбере, че в случая от нея са се възползвали терористи, защото CloudFlare не следи дейността на своите потребители.

Матю Принс нарича скорошните обвинения на Anonymous "безпочвени" и твърди, че CloudFlare няма "никакъв интерес от защитата на Ислямска държава".

"Този анализ е направен от деца и е много трудно да се приеме на сериозно. Самите Анонимни използват нашите услуги", каза още Принс.

В крайна сметка хакерските игри, обвинения и контраобвинения ще продължат, а истината кой пази сайтовете на ислямистите ще бъде трудна за разкриване.Методите на Anonymous за борба срещу ИДИЛ >> >> >>