Дългогодишните конкуренти в сегмента на мобилните платформи и в редица други сектори Google и Apple започват безпрецедентно партньорство, мотивирано от стремежа им да помогнат в битката с новия коронавирус. Те ще пуснат съвместно приложение, което ще улесни проследяването на заразата.

За целта двете мегакорпорации ще използват съществуващите си платформи и приложения, за да позволяват по-лесно следене на пандемията. Новата апликация ще проследява контактите на потребителите и ще дава информация кога те са изложени на досег с коронавируса.

Ще бъде използвана технологията за пренос на данни на близко разстояние Bluetooth, чрез която може да се измерва разстоянието до други устройства (респективно хора). Това е важно, защото коронавирусът може да се разпространява на определено разстояние от заразените.

Двата онлайн гиганта ще пуснат своите API (интерфейси за програмиране на приложения) през май. Новото приложение ще работи както с платформата Android, така и с iOS на Apple. Това на практика са двете най-популярни операционни системи за смартфони и покриват голям процент от всички устройства на пазара.