Apple започна новата седмица с нова операционна система. Компанията пусна за разпространение macOS Catalina, която е безплатна и идва с доста промени.

Една от най-големите е, че Catalina слага край на популярното приложение iTunes. Вместо това Apple го заменя с три отделни приложения: Apple Music, Apple TV и Apple Podcasts. Управлението на iOS устройства пък ще се прави през Finder, а настройката на Apple ID - от системните настройки на платформата.

Друга новост е функцията Sidecar. Тя позволява на потребителя да използва iPad като втори дисплей за Mac компютър, при това безжично.

Catalina затяга и сигурността, като предлага повече защити и дава достъп до услугата Find My, чрез която потребителите могат да търсят загубени или откраднати Apple устройства.

Платформата ще следи и за по-доброто състояние на потребителя чрез Screen Time. Функцията следи използването на устройството и показва статистика с общото време и най-активните приложения, за да даде представа на потребителя как прекарва времето си и да му помогне да го оптимизира.

Функцията Voice Control има нови технологии и подобрения, като позволява на потребителите да управляват Mac компютър изцяло само с гласови команди през асистента Siri. Разбира се, преработени са и доста от стандартните приложения на macOS, за да са актуални за сегашните тенденции и интереси на потребителите. Платформата е безплатна за притежателите на Mac компютри и лаптопи и вече се разпространява.