Гигантът в електронната търговия Alibaba може да стане следващата цел за санкции от страна на САЩ. След забраната наа TikTok президентът Доналд Тръмп потвърди намерението си да окаже натиск и върху други китайски компании, предава technews.bg.

На въпрос на журналист по време на пресконференция в събота дали и други китайски компании - като Alibaba - са в дневния ред за забрани, Доналд Тръмп отговори утвърдително: "Да, ние разглеждаме и други обекти", предаде Ройтерс.

В петък стана ясно, че САЩ удължават до 90 дни срока за китайската компания ByteDance да се откаже от собствеността си върху американското подразделение на TikTok.

Държавният департамент обясни натиска върху китайската компания с опасения относно сигурността на личните данни на американските граждани, които видео услугата TikTok събира.

И въпреки че TikTok многократно е уверявала Държавния департамент, че данните на американските потребители се съхраняват на сървъри в САЩ и Сингапур и китайските власти нямат достъп до тях, този аргумент не се взема предвид от Доналд Тръмп.