Миналата година ЕС задължи Google да предлага избор на потребителите с Android в Европа за браузер и търсачка по подразбиране. Този процес беше осъществен чрез показване на екрани за избор на съответната услуга. От март процесът ще бъде част от първоначалната настройка на устройствата, а за да попаднат в списъка за възможен избор, алтернативните търсачки са участвали в търг, в който да посочили колко са склонни да платят на Google. Предложилите най-много ще са на първите 3 позиции, а този търг ще се повтаря на 4 месеца.

Google публикува резултатите от търга и по-специално спечелилите по страни, като периодът, в който ще бъдат показвани тези опции, е от началото на март до края на юни.

В почти всички държави-членки на ЕС на първо място е DuckDuckGo, като изключение прави Обединеното кралство, където първи избор ще е Bing.

Търсачката на Microsoft обаче не влиза в топ три сред изборите в нито една друга страна. В България подредбата е DuckDuckGo, следван от Info.com и PrivacyWall. Когато даден потребител избере някоя от предложените алтернативи, съответната компания ще плаща еднократна такса на Google.