Гласовите асистенти като Alexa на Amazon са един от най-бързо развиващите се технологични сегменти и повечето големи ИТ компании вече имат подобни продукти. Те обаче все по-често попадат и под различни разследвания.

Обикновено причината е в това, че нарушават личното пространство и следят прекомерно потребителите, без те да са наясно с това.

Сега обаче Европейският съюз (ЕС) обяви, че започва разследване по подозрение в нарушение на различни антимонополни закони. Притесненията на европейските институции са, че асистенти като Alexa, Siri и Google Assistant помагат на големите компании като Amazon, Apple и Google да се възползват от тяхното използване в ущърб на конкуренцията

Като част от разследването ще бъдат разпитани 400 фирми, като фокусът ще е над това как потребителите на гласовите асистенти получават само една опция за дадена услуга, вместо избор от различни възможности.

Сред често срещаните потенциални нарушения са например:

- Ако поискате Alexa да поръча прах за пране, тя ще го направи през Amazon, без да ви предложи друг магазин.

- Ако попитате Google Assistant защо динозаврите са умрели, той ще направи съответното търсене в Google, а не в Bing или DuckDuckGo.

- Подобен е и случаят когато искате да слушате музика или да гледате филми. Според ЕС това трябва да бъде променено.