Google е една от любимите компании на Европейската комисия. За последните две години интернет гигантът олекна с над 8 милиарда евро от различни глоби за нарушаване на антимонополното законодателство на ЕС.

Последната по-голяма глоба от 1,5 милиарда евро дойде този март заради нарушение в интернет рекламата и начина, по който работи AdSence. Преди година пък заради Android и задължението инсталиране на Chrome глобата бе 4.34 милиарда евро, а през 2017 г. заради други злоупотреби компанията бе глобена с още 2,42 милиарда евро.

Сега срещу Google вече тече ново разследване. То касае методите на компанията за събиране на данни. За това съобщи представител на EK пред Reuters.

Антимонополните органи се интересуват как търсачката събира информация за потребителите. Освен това са разпратени и специални въпросници до големи IT компании, които биват питани за методите, по които се възползват от Google за набиране на информация за потребителите, като срокът, в който трябва да бъдат върнати е един месец.

Все още информацията за поредното разследване е оскъдна, но е лесно да се предположи, че и то ще завърши с много милиардна глоба.