Facebook заяви, че ще въведе нови мерки в своите приложения, за да отблъсне тийнейджърите от вредното съдържание в тях, предава "Ройтерс".

Ник Клег, вицепрезидент на Facebook по глобалните въпроси, също изрази отвореност към идеята да се позволи на държавните органи да имат достъп до алгоритми на Facebook, които се използват за предлагане на съдържанието.

Ник Клег поясни, че в Instagram и Facebook ще настъпят промени, свързани с начина, по който алгоритмите предлагат съдържание на хора под 18 годишна възраст.

"Ще подтикнем тийнейджърите да гледат съдържание, което е подходящо за тях", заяви Клег.

Изявлението на вицепрезидента на Facebook по глобалните въпроси идва на фона на разкрития, че социалната мрежа на налага достатъчно цензура, което в крайна сметка вреди на психиката на младите хора.

"Facebook не трябва повече да бъде оставян да избира печалбите в ущърб на сигурността. Тези хора финансират техните печалби с нашата сигурност", заяви Франсис Хаугън пред Конгреса на САЩ. Хаугън изнесе хиляди страници от вътрешни документи на социалната мрежа.

"Епохата, в която вие нахлухте в нашия частен живот, насърчихте токсично съдържание и използвахте децата и подрастващите вече е приключила. Конгресът трябва да действа", заяви тогава демократът Ед Марки.

Франсис Хаугън призова ЕС също да наложи по-строги регулации над социалните мрежи на Facebook.