През август миналата година компанията за киберсигурност Check Point съобщи, че е открила сериозен проблем със сигурността на чат приложението WhatsApp, което е собственост на Facebook. Година по-късно този проблем все още не е решен от социалната мрежа, твърди компанията пред Financial Times.

Според нейни представители, уязвимостта позволява на хакерите да редактират съобщенията на потребителите. Съобщенията могат да бъдат прихващани и редактирани преди да бъдат получени. Освен това "дупката" позволява на хакерите да редактират и имената на подателите на съобщенията в групов чат.

Check Point е открила три начина, по които може да стане това. Facebook е оправила само един. Другите два все още могат да се използват.

Затова компанията е решила да пусне софтуерен инструмент, който да позволи на потребителите сами да пробват уязивмостите. Тя смята, че така ще привлече внимание към проблема и ще накара Facebook да го оправи окончателно.

Пред Financial Times Facebook коментира, че е разгледала проблема още преди година и е "невярно да се твърди, че има уязивмост със сигурността на WhatsApp". Според компанията става дума за "мобилен еквивалент да редактираш текста на цитиран имейл, когато отговаряш на него".

От социалната мрежа посочват, че трябва да се има предвид, че ако се "адресират тези притеснения" WhatsApp може да се наложи да запазва информация за произхода на съобщенията, което ще намали поверителността на потребителите.