Meta, компанията майка на Facebook, съобщи официално, че добре познатите Reels от Instagram стартират и в социалната мрежа Facebook. Функцията за кратки видеоклипове вече е налична в повече от 150 държави. Услугата се определя от създателите си като "най-бързият ѝ формат за съдържание".

Популярната платформа за социални мрежи изтъква Reels като следващия си голям проект. Причина за това е бързият растеж през последните месеци. Новината идва в момент, когато компанията загуби една трета от пазарната си стойност. Meta първоначално стартира Reels в Instagram през 2020 г., а по-късно я пусна и във Facebook, но в много малко държави. Новият формат на съдържанието беше създаден, за да се конкурира с друга популярна платформа за споделяне на кратки видеоклипове - TikTok, която е собственост на базираната в Китай ByteDance.

Марк Зукърбърг, главен изпълнителен директор на Meta, заяви в публикация във Facebook: "Reels е нашият най-бързо развиващ се формат за съдържание досега, а днес го правим достъпен за всички във Facebook в световен мащаб". Интересно е, че компанията обяви и нови начини за печелене на пари от създателите на съдържание чрез функцията. Тя продължава да разраства програмата си, която помага на създателите да получават бонуси в повече държави и дори тества наслагване на реклами чрез банери и стикери, за да могат създателите да получават повече приходи.

Тази функция също така скоро ще показва и реклами на цял екран между отделните клипове. След актуализация на приложението, потребителите ще виждат Facebook Reels на нови места. Това включва място Stories, в раздела Watch и дори в горната част на новинарските емисии. В някои региони ще се виждат и предложени Reels в самия фийд.