Марк Зукърбърг използва 14-я рожден ден на неговото творение Facebook, за да проследи растежа на социалната мрежа от проект в общежитието до глобална комуникационна платформа. Да правиш грешки сякаш е ключов елемент на успеха, става ясно от изявлението на младия мениджър, предава technews.bg.

Почти половината от публикацията, наброяваща 245 думи, е за грешките, които Зукърбърг е допуснал като главен изпълнителен директор на Facebook. “Направих почти всяка грешка, която можете да си представите”, казва той.

Зукърбърг не посочва конкретни примери, а описва относително често срещани проблеми във всички организации, или т.нар. технически грешки. Освен това той казва, че е направил лоши сделки, доверил се е на грешните хора и е пропуснал важни тенденции.

“През годините направих почти всяка грешка, която можете да си представите, направих десетки технически грешки и лоши сделки, вярвах на грешните хора и поставях талантливи хора в неправилни роли”, самокритичен е Зукърбърг.

Пропуснах важни тенденции и реагирах бавно на други. Изстрелвах продукт след продукт, които се проваляха”, казва още основателят на Facebook.

Въпреки това, по някакъв начин Facebook успя да се превърне в доминираща социална мрежа на планетата, като повече от 2 милиарда души я посещават най-малко веднъж месечно. През четвъртото тримесечие на 2017 г. тя привлече близо 13 милиарда долара приходи.

Наскоро Facebook обяви, че ще даде приоритет на публикации от семейството и приятелите за сметка на съобщенията от брандове и медии. В допълнение, социалната мрежа ще фаворизира локалните истории в новинарския поток.

Миналия месец Зукърбърг очерта личното си предизвикателство през 2018 г., а то е да определи спектъра от проблеми на Facebook в хода на една година на сериозно самоусъвършенстване.