Финансовите регулатори на няколко държави са изпратили общо писмо с въпроси към Facebook за криптовалутата Libra. Сред тях е и Офисът на комисаря по информация на Великобритания, който съобщава за писмото. Това е поредният повод за критики към крипто проекта на социалната мрежа, след като редица специалисти и политици разкритикуваха начинанието.

Писмото е подписано от представители на Великобритания, Австралия, САЩ, Канада, Албания и Буркина Фасо. Участва и надзорът по защита на данните на Европейския съюз.

Регулаторите са поискали от Facebook да получат повече ясна информация как ще се обработва и съхранява личната информация на потребителите. Те искат да разберат дали информацията, която ще се събира, ще е съобразена със законите и ще е възможно най-малко.

Институциите искат да разберат и каква част от данните ще се споделят между компаниите, които участват в мрежата на Libra. Според авторите на писмото идеята на Facebook има голям потенциал и може да промени онлайн разплащанията, но това не трябва да идва в замяна на неприкосновеността на данните и правата им.

Едно от основните притеснения на регулаторите е дали Facebook няма да запълва собствените си "резерви от лична информация" с финансовата информация, която ще събере.

Компанията вече обяви неколкократно, че данните от Libra ще се съхраняват самостоятелно и няма да се обединяват с тези от профилите на потребителите в социалната мрежа. Въпреки това обаче регулаторите не се чувстват убедени в това и искат повече информация.