Финландският парламент одобри в понеделник закон, който ще позволи на властите да забранят използването на телекомуникационно мрежово оборудване, когато имат "сериозни основания да подозират, че използването на устройството застрашава националната сигурност или националната отбрана", съобщи Ройтерс.

Приетият закон не забранява доставчици на 5G оборудване въз основа на държавата им на произход. Според него, регламентът се прилага само за критичните части на мрежата с потоци от мрежов трафик.

Скандинавската държава, за разлика от съседката си Швеция, не поставя ограничения за доставчици на 5G оборудване според държавата им на произход и не споменава по име китайския Huawei или ZTE, въпреки че в страната е седалището на Nokia, един от основните конкурентни доставчици.

В Швеция търговете за 5G мрежите са стопирани поради съдебни дела срещу изненадващото решение на шведския регулатор през октомври да забрани китайските компании. Това решение е взето в ситуация на продължаващите спорове между Китай и САЩ и обвиненията на Вашингтон за възможно използване на технологията на Huawei като средство за шпиониране - твърдение, което компанията отрече.

През януари Европейският съюз публикува "инструментариум" от препоръки за своите 27 държави-членки, като заяви, че могат или да "ограничат, или да изключат" така наречените високорискови доставчици на 5G, като Huawei, от основните части на тяхната телекомуникационна мрежа.

Агенция Ройтерс цитира позиция на говорител на Huawei, който заявява: "Жалко е, че дебатът за международната мрежова сигурност се фокусира само върху китайски доставчици, когато знаем, че уязвимости могат да бъдат открити във оборудването на всички производители. Финландското законодателство обаче използва по-реалистичен подход, като се фокусира върху оборудването, а не върху продавачите."

Разпоредбите на финландския закон могат да се прилагат със задна дата, което означава, че мрежовото оборудване се използва преди новите правила да влязат в сила, според кореспонденцията на Ройтерс.

Според информацията на Ройтерс, докато Nokia и шведският Ericsson са основни доставчици на оборудване във Финландия, телекомуникационните оператори Elisa и DNA Oyj също са използвали части, доставени от Huawei, за да започнат да пускат 5G мрежи в страната.

Агенцията цитира приетия на 7 декември от финландския парламент закон, според който в случай, че бъде разпоредено да бъде премахнато оборудване, правителството ще плати обезщетение.