Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви във вторник, че Европейският съюз трябва "да ограничи тази огромна сила на големите дигитални компании" и тяхното въздействие върху "нашите демокрации, нашата сигурност и качеството на нашата информация", предава БНР.

Тя подчерта, че "това, което е незаконно офлайн, трябва да бъде незаконно и онлайн".

Фон дер Лайен също така настоява за необходимостта от прозрачност на алгоритмите, използвани от големите технологични фирми.

"Искаме ясно да се определи интернет компаниите да поемат отговорност за начина, по който разпространяват, популяризират и премахват съдържание".

Шефът на ЕК коментира и решението на Twitter да забрани профила на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, заявявайки, че "такава сериозна намеса в свободата на изразяване не трябва да се основава само на фирмените правила. Трябва да има рамка от закони за такива широкообхватни решения".

Защитниците на свободата на словото и свободния интернет обаче имат своите притеснения. ОТ една страна те одобряват желанието за прозрачност на алгоритмите. Възможността новите правила да доведат до нови вълни от цензура и самоцензуриране не е за подценяване, споделят активистите.

"Големите компании не искат да рискуват със солидни глоби и законови проблеми, като същото важи и за по-малките. Това означава, че те най-вероятно ще започнат да следят по-изкъсо качваното съдържание на платформите си и ще премахват много повече информация от там", твърдят част от коментарите на защитниците на свободния интернет.