Google ще похарчи повече от 10 милиарда долара тази година за нови центрове за данни и офиси в Съединените щати, съобщи изпълнителният директор на компанията Сундар Пичай, цитиран от различни медии, предава technews.bg.

Планираните инвестиции ще бъдат концентрирани в 11 щата, включително Калифорния, Колорадо, Джорджия, Масачузетс, Небраска, Ню Йорк, Оклахома, Охайо, Пенсилвания, Тексас и Вашингтон.

Google възнамерява да разшири съществуващите си съоръжения в тези държави, както и да изгради нови. Един от проектите, на които Пичай обърна внимание, е облачният център за данни на стойност 600 милиона долара, който Google в момента изгражда в Охайо. Пускането на центъра е насрочено за 2021 г.

Що се отнася до новите офиси, Google ще отвори корпоративен кампус в Ню Йорк, в който ще инвестира 1 милиард долара. С този офис компанията ще може да удвои броя на персонала си в Ню Йорк.

Освен в САЩ интернет гигантът разширява дейността си в Европа. Google възнамерява да похарчи 3 милиарда евро за разширяване на мрежата си от центрове за данни на Стария континент.

По-специално, Google планира да вложи 600 милиона долара в нов център за данни във финландския град Хамина. В момента европейските центрове за данни на компанията са разположени в Холандия, Ирландия и Белгия.