Екип от учени от лондонския университет UCL, водени от Бил Лампъс е открил как чрез резултатите от търсенията в Google да се предвидят огнища на Covid-19, още преди да бъдат засечени от властите.

Методът се базира на загубата на обоняние, т.нар аносмия. Вече е научно доказано, на база на изследване на над 2,5 милиона души от Кралския колеж в Лондон, че две трети от потребителите със заразата се оплакват и от това - загуба на обонянието.

Същевременно десетки хиляди души всеки ден използват търсачката на Google, за да си отговорят на въпроса, защо изведнъж са престанали да усещат ароматите. Учените от UCL доказват в своето проучване, че заявките за търсене, свързани с аносмията, почти идеално съответстват на огнищата със заболели от COVID-19 хора в Ню Йорк, Ню Джърси, Луизиана и Мичиган.

Математическият модел и анализът на заявките за търсене в Google директно може да покаже и предскаже ръста на заболелите от COVID-19 за бъдещ период от две седмици. Остава възможността за различни институции и компании да се възползват от данните, които се предоставят от Google дори при закупуването на реклами.