Услугата за навигация и дигитални карти Google Maps навършва 15 години, като Google отбелязват случая с добавянето на редица новости към нея. На първо място е наличието на нова икона, която заменя добре познатата ни досегашна мини карта. Новата икона е под формата на игла/маркер (pin), която ще е в същата цветова схема като логото на компанията, предава Mobile Bulgaria.

За ограничен период от време, докато използвате услугата за навигация, ще виждате иконка на тематичен парти автомобил. Друга основна промяна е наличието на пет бутона в долната част на интерфейса. Наличните досега секции Explore и Commute са все още тук, но третата позната опция For you е премахната, а на нейно място откриваме три нови - Saved, Contribute и Updates.

При избор на секция Saved ще бъдете отведени към Your places, като по този начин получавате много по-лесен достъп до тази функционалност. Contribute също представлява пряк път, който отива към познатата ни опция за добавяне на ревюта, мнения, снимки и т.н. Updates от друга страна събира в себе си два раздела - стария For you и Following, като включва списък с нови и набиращи популярност обекти, които са въведени от местни експерти и издатели.

Google загатва и за подобрения във функционалността за пешеходна навигация с добавена реалност Live View. Скоро в този режим ще е възможно лесно да видите разстоянието до обекта, който търсите. През март компанията планира също така да разпространи услугата си за предсказване на натовареността на градския транспорт в повече региони. При използване на тази функционалност е възможно да получите молба за попълване на въпросник, който ще подобрява нейната точност.

Google започва разпространението на всички тези новости в мобилното приложение на Google Maps за Android и iOS, но може да отнеме известно време, докато те достигнат и до вас.