Google обяви, че започва да публикува данни, които дават представа за движението на хората по време на сегашната пандемия, предава Mobile Bulgaria.

Компанията ще публикува детайли за различните типове места, които посещаваме на национално ниво и вече осигурява такава информация за 131 страни. Планът е статистиката да се обновява всеки ден като се ползват данни за активността от предходните 2-3 дни.

Компанията не изключва възможността и да предостави данни на регионално ниво заради спешната нужда от информация.

През следващите седмици в проекта ще бъдат включени и други страни региони, за да могат докладите да помогнат на здравните власти по света, които се опитват да предпазят населението от разпространението на коронавируса.

Google обещава, че личните данни на хората са предпазени, а детайлите за движението са анонимни. Те се събират чрез приложението на Google Maps или другите мобилни услуги на компанията от устройствата, в които е включена опцията Location History, която по подразбиране е изключена.

Така изглежда статистиката за София

Снимка: Google

Информацията показва колко са натоварени определени места спрямо по-ранен период преди да бъдат наложени мерките за изолация и ограничаване на социалните контакти.

Става дума за места като магазини за хранителни стоки, аптеки, магазини, места за забавления, паркове, спирки, жилищни зони, офис сгради и други работни места, ЖП и автобусни спирки. Google посочва, че се надява данните да помогнат на властите за по-добър контрол над епидемията като им дадат възможност да разберат по-добре как се променя движението на хората спрямо наложените ограничения.

Първите публикувани данни са от 29 март и са сравнени със средните стойности за периода 3 януари - 6 февруари. България също присъства в статистиката, а цифрите показват спад в активността в почти всички зони с изключение на жилищните, където има увеличение с 11%. Документът включва и статистика за различни градове и области в страната, така че можете да видите какво е положението при вас.