Google представи нова услуга, която ще бъде директен конкурент на новата гейм платформа Apple Arcade. Услугата се нарича Google Play Pass и ще предлага неограничен достъп до каталог с игри и приложения. Цената ще е 4.99 долара на месец, като през първата година ще е 1.99 долара на месец.

Google Play Pass първоначално ще предлага достъп до над 350 игри и приложения. Те ще са достъпни изцяло, т.е. без реклами в тях и без допълнителни покупки. Цялото им съдържание ще е налично веднага.

Този път Google е подходила малко по-различно. Компанията не финансира разработката на игрите и приложенията в каталога и не иска ексклузивност, т.е. същите заглавия могат да се предлагат и другаде, включително и отделно в самия каталог на Play Store.

В случай, че потребителят се абонира за услугата и вече притежава приложения, които са включени в каталога, те автоматично трябва да се обновят до напълно отключената версия. Приложенията, които са част от каталога, ще бъдат маркирани с малко, допълнително лого и в самостоятелните си профили в Google Play Store.

Компанията ще държи на качеството, като към каталога ще се добавят само предварително проверени и одобрени приложения. Програмистите ще могат да кандидатстват за участие, но Google си запазва крайното решение. Услугата тръгва още тази седмица в САЩ, като се очаква "през следващите седмици" да си проправи път и в други държави.