Google обяви промени в настройките за сигурност на своите услуги, в резултат на които сървърите на интернет компанията ще съхраняват по-малко поверителна информация за потребителите, става ясно от официално съобщение, предава technews.bg.

От вчера в настройките на Googe акаунта за проследяване на действията на потребителите работи функция за автоматично изтриване на историята на местоположението и приложенията, както и на историята на търсенето в мрежата след изтичане на 18 месеца.

Освен това е добавена функция за автоматично изтриване на данни в YouTube. Срокът за запазване на информацията за нови акаунти и потребители, които за първи път са включили съхранението на историята на гледанията в YouTube, е 36 месеца.

Разработчиците са опростили също достъпа до настройките за сигурност при търсене с Google, както и преминаването в режим "инкогнито" на браузъра, подобрени са и настройките за поверителност.

Преминаването в режим инкогнито става много просто - трябва да натиснете и задържите снимката на профила си. Функцията вече е налична в Google и Google Maps за iOS, а в близко бъдеще ще се появи и в други приложения на интернет компанията.

Опцията за автоматично изтриване на историята на местоположенията, приложенията и търсенията в мрежата се появи още миналата година. Потребителят може да конфигурира функцията, така че данните, вкл. гласови заявки, да бъдат автоматично изтривани от Google след 3 или 18 месеца.

Новото сега е, че автоматичното изтриване в настройките за проследяване на действията на потребителя работи по подразбиране в услугите на Google.