Кибератаките срещу правителствени информационни системи станаха нещо обичайно по света, но наскоро се оказа, че подобна дейност може да парализира ИТ инфраструктурата на цяла държава. В продължение на месец тихоокеанската островна държава Вануату страда от престъпната дейност.

От началото на ноември цялото правителство на Вануату е "офлайн" поради кибератака. Все още са известни подробности и до момента са възстановени само около 70% от ИТ услугите на правителството. Проблеми с компютърните системи са забелязани още в първия ден след като новоизбраното правителство на страната започна работа на 6 ноември. В резултат на това всички правителствени компютърни услуги са били спрени.

Държавните служители нямали достъп до пощенските си акаунти, гражданите не можели да подновят шофьорските си книжки или да плащат данъци, а медицинската и всяка друга спешна информация се оказала недостъпна. В много случаи служителите трябвало да се върнат към хартията и химикалките. Правителството признава, че е установило "пробив" в системите в началото на ноември, но предпочита да не споделя повече информация. Според някои източници инцидентът е в резултат на изнудване. Самите власти обаче не са коментирали тази информация.

Една от причините експертите да говорят за изнудвачи е прецедент в САЩ, който се е случил около месец преди инцидента във Вануату. На 8 септември в окръг Съфолк, щата Ню Йорк, е извършена кибернетична атака с цел получаване на откуп, в резултат на която са спрени всички информационни системи на местното правителство - от полицията до социалните служби. Освен това хакерите са откраднали лични данни на граждани. Заподозряна е кибергрупата BlackCat, която преди това е извършила атаки в Италия и Флорида (САЩ).

Все още не е известно колко добре са били защитени системите на Вануату, но е известно, че американските власти са използвали остарели компютърни системи, чието обновяване е било твърде скъпо.

Региони като Вануату са идеална мишена за кибератаки, тъй като не разполагат с ресурси за подходящо осигуряване на информационните системи - в сравнение с възможностите на големите правителствени организации. Тъй като в света все още има много такива "цели", в обозримо бъдеще трябва да очакваме още атаки.