Личните данни на милион и половина души в Сингапур са откраднати. Хакери са проникнали в здравната система на страната и са изтеглили лични пациентски досиета, включително и данни за лекaрствата, които пие премиерът. А Фейсбук прекрати достъпа до мрежата на американска компания, заради съмнение за неправомерно събиране и използване на лични данни, съобщиха световни агенции, цитирани от БТА.

Най-зловредната хакерска атака, в резултата на което са откраднати данните на милион и половина души - така и властта, и медиите в Сингапур, определиха нападението срещу здравно-осигурителната система на островната държава. Здравният министър лично се извини на пострадалите.

Ган Ким Йон, министър на здравеопазването:

"Дълбоко съжалявам за случилото си. Нашата задача е не само да осигуряваме качествено лечение на пациентите, но и да пазим поверителната информация за тях. Бих искал да се извиня на всички засегнати".

При нападението са изтекли медицински данни, картони, рецепти, епикризи за периода началото на май 2015 до началото на юли тази година. Все още не е ясно кой стои зад атаката, но специалисти коментират, че тя е била добре планирана и акуратно изпълнена. В профила си във Фейсбук премиерът на страната Лий написа, че не е ясно каква точно информация са очаквали да открият хакерите.

Здравните власти съобщават за минимални неуредици при работата си, дългосрочните последствия от нападението все още не са ясни.

Междувременно Фейсбук забрани достъпа на американска компания да базата си, заради опасения от недобросъвестно събиране и изполазване на лични данни. Дейността на компанията, базирана в Бостън, ще бъде детайлно разследвана, но от социална мрежа са категорични, че до момента няма данни за изтичане на чувствителна информация на потребители към трети страни.