За интересен проект, стартиращ в Хърватия, съобщи Coindesk. Националната поща на държавата стартира услуга, която ще позволи на клиентите бързо да обменят различни криптовалути в местната валута - куна.

Пилотно програмата стартира в гр. Задар, като услугата за сега се предлага от три клона. Плановете са обаче броят им да нарасне, покривайки другите над 1000 клона на пощите в следващите месеци, обявиха от партньора по проекта - хърватската компания Electrocoin, която е оператор на криптоборса вече пет години.

"Дигитализацията е една от стратегиите за развитие на хърватските пощи и инициатор на множество бизнес проекти. С навлизането си на пазара на криптовалутите, ние затвърждаваме позицията си на лидери в дигиталната трансформация", посочват инициаторите в официалния анонс на инициативата.

Хърватите са известни с това, че обичат криптовалутите. Както държавните, така и частните компании ги приемат изключитлено добре. Като доказателство за това е, че от май тази година в държавата работи системата Elipay на словенската компания Eligma, която позволява закупуването на стоки с криптовалута с помощта на приложение за смартфон.