Компанията за онлайн търговия иБей (eBay) внесе иск в съда срещу Амазон (Amazon) с обвинението, че гигантът в интернет търговията е използвал незаконна тактика, за да привлича продавачи в платформата си, предадоха световните агенции.

В иска си до съда в Санта Клара, Калифорния, иБей уточнява, че представители на Амазон използвали незаконно вътрешната система за имейли на иБей, която служи за връзка с продавачи, отбелязва Би Би Си.

Представители на Амазон са създавали профили в иБей, за да се свързват и привличат продавачи, като често са изпращали съобщения до няколко минути след създаването на профилите. Те искали от продавачите в иБей да говорят по телефона, за да не бъдат засечени, уточни Асошииейтед прес.

иБей говори за "заговор" и системни и координирани усилия за кражба на клиенти, случващи се още от 2015 година, допълва ДПА. иБей настоява за забранителна заповед, компенсации за нанесени щети и глоби за Амазон. иБей е получил сигнал за проблема преди няколко седмици от продавач и е поискал от Амазон да прекрати тези действия.

Компанията иБей е създадена през 1995 година и е пионер в онлайн търговията, разработвайки платформа за връзка между продавачи и купувачи. Сега платформата има над 175 милиона активни купувачи, а продажбите възлизат на около 90 милиарда долара за миналата година. Привлекателността на компанията обаче намалява заради все по-голямата конкуренция, особено от Амазон, който привлича повече търговци в платформата си. Според някои оценки на Амазон се падат около половината от доларите, похарчени в онлайн търговията в САЩ.