BM е подала документи за патентоването на блокчейн-базиран интернет браузър, съобщава CoinDesk. Компанията е направила това на 6 август в САЩ.

Патентът предвижда създаването на браузър, който има на разположение peer-to-peer мрежа. Браузърът ще може да събира предваритално указана информация. Тя ще се прехвърля през въпросната мрежа и ще се съхранява и обработва в нея, подобно на типичен блокчейн.

Това ще позволи използването и събирането различни типове данни, според предварително зададена конфигурация. Работата на служебен компютър например ще изисква събирането на по-различна информация, отколкото използването на личен.

Сред събираемата информация ще бъде история на посетените сайтове, списък с любими, списък с изпълнените задачи, локация, инсталирани плъгини и ъпдейти. Блокчейн мрежата ще защитава данните по-добре и ще гарантира, че за тях винаги ще има резервно копие в случай на компрометиране на самия компютър.

Един от вариантите е браузърът да използва токени за верификация. Чрез тях ще може да се потвърждава потребителската сесия и организирането им в блокове ще е по-лесно. За сега IBM не е коментирала дали има реални планове да превърне разработката в реален браузър.