Късно снощи технологичният гигант IBM обяви, че ще придобие разработчиците на облачен софтуер с отворен код Red Hat, като сделката е за рекордните 34 милиарда долара, съобщава сайтът TechCrunch.

IBM заяви, че сделката вече е одобрена от управителните съвети на IBM и Red Hat, като предстои акционерите на Red Hat и регулаторните органи да финализират придобиването, което се очаква да приключи през втората половина на 2019 г.

Чрез сделката IBM се надява да подсигури бъдещето си, тъй като компанията до сега разчиташе основно на бизнеса си със сървъри. Придобивайки Red Hat технологичният гигант ще подсигури позициите си в сферата на облачния софтуер и различните облачни архитектури.

Red Hat ще бъде отделно звено в екипа на IBM Hybrid Cloud, като компанията вече разполага с "облачен бизнес" за 19 милиарда долара. Red Hat обаче ще продължи да се фокусира върху софтуера с отворен код и освен това ще съхрани своята независимост и ръководство.

"Придобиването на Red Hat ще промени играта. Облачният пазар изцяло ще се промени", заявява шефът на IBM Гини Ромети.

"IBM ще се превърне в световен доставчик на хибридни облаци, предлагайки на компаниите единственото отворено решение за облаци, което ще отключи пълния потенциал на облака за бизнеса им", допълва Ромети.

От IBM добавят, че ще продължат да изграждат партньорства с множество доставчици на облаци, включително AWS, Azure на Microsoft, Google Cloud, Alibaba и други, заедно с IBM Cloud.

Конкуренцията обаче също ще е на лице, като с придобиването на Red Hat, IBM цели да изравни позициите си с Microsoft и Amazon в областта на облачните архитектури.

Очакванията на анализаторите са в близкото бъдеще мнозинството от компаниите да съхраняват данните си в облака.

Днес капацитетът на тази сървърна структура се използва едва на 20 процента от фирмите, които са започнали да преминават в облака, твърдят експертите.