По време на тримесечното отчетно събитие на Tesla Илон Мъск не успя да избегне обсъждането на предстоящата сделка с Twitter, която трябва да приключи до 28 октомври съгласно съществуващото споразумение с правосъдните органи. Милиардерът описа актива като "избледнял от дълго време" и добави, че той и други инвеститори биха надплатили за социалната мрежа при оценка на капитализацията от 44 млрд. долара, но потенциалната стойност на Twitter е "на порядък по-висока от настоящата".

Трябва да припомним, че след като на Илон Мъск бяха приписани опити да свали цената, той трябваше да се съгласи да купи Twitter при условията, договорени през април - за 54,20 долара на акция. Това позволи на милиардера да избегне съдебно изслушване за Twitter, което трябваше да започне в средата на октомври, за да се определи дали отказът му от юли да изпълни поетите през април ангажименти за закупуване на социалната мрежа е законен. Сделката трябва да бъде финализирана при условията от април до 28 октомври, а ако Мъск не успее да спази този срок, процесът ще бъде възобновен през ноември. Външни експерти смятат, че милиардерът ще трябва да продаде акции на Tesla на стойност до 3 млрд. долара, за да събере средствата, необходими за закупуването на Twitter.

По време на разговора с анализаторите на тримесечната конференция Мъск също така даде да се разбере, че след закупуването на Twitter няма да слива компаниите, които притежава, в холдинг. В допълнение към Tesla, той притежава до голяма степен аерокосмическа компания SpaceX, занимаващата се със създаване подземни тунели Boring Company и стартъпа Neuralink, специализиран в разработването на интерфейс за взаимодействие между компютрите и човешкия мозък.

Ръководителят на Tesla не пропусна възможността да сподели амбициите си за увеличаване на капитализацията на компанията. Понастоящем тази цифра не надвишава 700 млрд. долара, но Илон Мъск е убеден, че с времето капитализацията на Tesla ще надхвърли общата капитализация на Apple и Saudi Aramco, която в момента достига 4,4 млрд. долара.