Американските технологични гиганти Facebook, Twitter и Google премахнаха стотици профили, разпространяващи "иранска пропаганда" в интернет, предаде Ройтерс.

Фейсбук отстрани 652 страници, групи и профили, свързани освен с Иран и с Русия, съобщи Асошиейтед прес, цитирайки изявление на компанията.

Малко по-късно от Twitter обявиха, че са блокирали за "координирана манипулация" 284 акаунта. Много от тях, както изглежда, са от Иран.

Ден по-рано, в понеделник, Microsoft съобщи за предполагаем руски опит за кибератаки срещу американски консервативни сайтове, припомня АП.

"Страници и профили във Facebook, Instagram, Google Plus и YouTube са разпространявали информация по начин, облагодетелстващ интересите на Иран. Кампанията е била насочена срещу потребители на социалните медии от САЩ, Великобритания, Латинска Америка и Близкия Изток", отбелязва Ройтерс, цитирайки доклад на компанията FireEye, първа забелязала иранската пропаганда в интернет.

"Това показва, че не само Русия се занимава с подобна дейност", каза пред Ройтерс служителят на FireEye Лий Фостър.

Русия бе уличена в аналогични кампании за упражняване на въздействие чрез интернет, като например опити за създаване на политическо разделение сред американските избиратели, посочва FireEye.

Според компанията иранската пропаганда е била насочена срещу Израел и Саудитска Арабия, а също така е защитавала иранското ядрено споразумение.

Иранското постоянно представителство в ООН не отговори на молбата за коментар по случая.

Междувременно Facebook обяви, че е започнала да оценява надеждността на всичките си потребители, предаде ТАСС.

Теса Лайънс - която е в мениджър в компанията, отговарящ за борбата с разпространяването на недостоверна информация - казала пред в. "Вашингтон пост", че създаването на рейтинг за надеждност на потребителите е част от кампанията на Facebook срещу фалшивите новини.

Преди около седмица след изтриването на акаунта на крайния конспиративен теоретик и търговец на хранителни добавки Алекс Джоунс последва изтриване на акаунтите на медии и страници, противоречащи на интересите на САЩ. Най-известният случай бе изтриването на страницата на венецуелската про-правителствена медия TeleSur, критикуваща политиката на Америка.