Със засилващото се притеснение, че изкуственият интелект ще замести много от нас в професиите ни, от Google направиха демонстрация всъщност колко е напреднал той, предава bTV.

Създаденият от компанията AlfaStar победи професионални играчи на стратегическата компютърна игра "Стар Крафт II", която изисква от участниците да взимат стотици сложни стратегически решения във всеки един момент, за да могат да победят. На ден се изиграват над 200 хил. игри.

Google организираха лайвстрийм, в който всеки желаещ може да наблюдава играта между Starcraft II (изкуствен интелект, разработен от екипа на DeepMind) и професионалните играчи, а резултатът - изкуственият интелект успя да спечели 10 от 11 игри срещу професионалистите.

При такива експерименти технологичните екипи разчитат предимно на това, че един изкуствен интелект може да взима сложни решения в пъти по-бързо от човек и да извършва много повече действия за една минута. В случая обаче AlfaStar действал по-бавно от професионалните играчи и взимал много по-малко решения от тях и въпреки това успял да ги победи.

Изкуственият интелект успешно предположил кога да използва дадена тактика и кога е наложително да се оттегли от битка, за да излезе победител накрая.

Starcraft II е стратегическа игра в пъти по-сложна от всички останали игри, на които до момента изкуствен интелект е побеждавал. Експериментът доказва, че съвременният изкуствен интелект е далеч по-съвършен отколкото много от нас са смятали.