Microsoft е разработила система с изкуствен интелект, която трябва да подобри процеса на обновяване на операционната система Widows 10. Кога потребителските компютри да получат актуализацията ще решава именно AI технологията.

Умната система е тествана още с обновлението Fall Creator Update и резултатите са отлични, според разработчика. Microsoft съобщава за по-малко обръщания към службата за техническа поддръжка и същевременно за увеличаване на удовлетворените потребители.

При последното пролетно обновление AI е използван в много по-голям мащаб. В частност, благодарение на изкуствения интелект, априлският ъпдейт е достигнал до 250 млн. РС-та по-бързо, отколкото всеки друг досега.

Работата на системата се базира на проста логика. Отчитайки определени фактори, изкуственият интелект определя кои компютри с Windows 10 трябва да се обновят веднага след излизане на ъпдейта и кои на по-късен етап, поради наличието на определени проблеми.

Под проблеми се разбират особености на конкретната конфигурация, които теоретично могат да нарушат работата на системата след обновяването или в процеса на инсталиране. В такива случаи Microsoft изследва проблемите и ги решава, след което РC-то получава обновление.