Представител на фондация "Отворено общество", основана от милиардера Джордж Сорос, призова американския конгрес да установи как Facebook е използвал услугите на консултантската фирма Definers Public Affairs, за да дискредитира организацията на Сорос, съобщава в. "Уолстрийт джърнъл".

Искането за надзор идва от президента на "Отворено Общество" Патрик Гаспард и е вследствие на данните, изнесени от бившия мениджър на Facebook - Елиът Скрайдж. След цяло десетилетие, прекарано на върховете на Facebook, Скрайдж напусна в разгара на най-голямата криза за компанията, след което изнася информацията, че социалната мрежа е извършвала "медийни атаки срещу Сорос".

По думите на Скрайдж, Facebook е използвал консултантите Definers Public Affairs, която трябвало да съобщават негативна информация за конкурентни компании, като Google и Apple, както и за критиците на социалната мрежа.

На срещата в Давос в началото на 2018 година Сорос официално е нарекъл Facebook "заплаха за обществото", а в отговор на това компанията е поръчала разследване срещу милиардера.

През 2017 година Джордж Сорос прехвърля 17 милиарда долара на "Отворено общество", като фондацията инвестира по около 800 милиона долара годишно за различни каузи. "Отворено общество" има клонове в почти всички държави по света, като в България организацията се установява през 1990 години. Стопанската дейност на "Отворено общество" е освободена от данъци, а държавата финансира допълнително дейността ѝ до 1995 г.

"Отворено общество" се сблъсква с доста критики, а понякога и със забрани - през 2015 година Русия прекратява дейността на организацията като противоконституционна.