Изминаха повече от 130 дни от началото на конфликта между Русия и Украйна, в които животът на хората там се промени напълно. Всеки ден хиляди хора се събуждат сред руините от света, който са познавали преди, заобиколени от опожарени сгради и останки от някогашни домове, кина, театри и училища. Стотици семейства тръгват от своята родина с надеждата да намерят мир и спасение, независимо от несигурността и опасностите, които ги очакват отвъд границата. Хората се разделят със своите близки без да знаят кога отново ще се срещнат и дали ще могат да се завърнат обратно.

За тези три месеца времето в Европа, а и в останалия свят, продължи своя обичаен ход. Въпреки че всички държави бяха изправени пред икономическите трудности, породени от конфликта. В такива моменти обаче е важно свободните хора да си припомнят, че макар и войната да се води някъде надалеч, всеки един човек има силата да помогне, като дари повече от своето време, усилия или средства на тези, които се нуждаят от подкрепа.

Екип с мисия

Именно заради такива кризи и защото не бива обществото да остава безучастно пред страданието на другите се раждат организации с мисия като BG4UA. Зад нея стои малък, но сърцат екип от български предприемачи, представители на технологичната общност, ентусиасти и хора, които искрено искат да дадат своя принос за една благородна кауза. Те са отдадени на това да помагат и тяхната история заслужава да получи гласност.

От началото на войната досега организацията подкрепя украинските граждани, като в първия месец и половина създава платформа за евакуация от Украйна, транспорт и временно настаняване в България. Благодарение на екипите от доброволци BG4UA обезпечава сигурен достъп до медицински, правни и психологически консултации и продукти от първа необходимост.

Снимка: BG4UA

Сътрудничество с фондация BCause

Заедно с фондация BCause, BG4UA инициира и фондонабиращата кампания "НОВО НАЧАЛО за украинските жени и деца в България", която до момента е събрала над 616 000 лв. Част от средства (167 000 лв.) са разпределени между общо 18 инициативи и организации, работещи с бежанци от Украйна на територията на България, в помощ на стотици деца, младежи и жени, избягали от ужаса на войната.

BG4UA създава и специален "Кризисен фонд" с 80 000 лв., с които финансира Ситуационните центрове във Варна и Бургас. Предоставените дарения се насочват към транспортиране, настаняване и осигуряване на прехрана за 360 украински граждани, настанени в шест държавни бази.

Трудът и усилията на екипите на организацията не спират дотук. "НОВО НАЧАЛО" дарява 210 000 лв. на Интеграционния център на фондация "За доброто", който е създаден в началото на войната и досега е подпомогнал близо 15 000 украинци. Кампанията предоставя дарение на Центъра за следващите шест месеца, насочено към осигуряването на психологическа и терапевтична помощ, уроци по български език, образователни курсове и дейности за социална интеграция.

Снимка: BG4UA

От хората за хората

Историята на BG4UA и нейните партньори напомня, че заедно, с обединени сили и отдадено на общата кауза обществото може да постигне повече. Само за 130 дни организацията променя живота на нуждаещите се без да пести от своите ресурси. Следвайки добрия пример всеки един човек, който припознава мисията ѝ като своя, може да направи дарение на сайта на "Платформата" на фондация BCause. Там, както и на страницата на BG4UA, може да бъде открита повече информация за възможните начини за подкрепа на украинските граждани в България.

Принос в кампанията "НОВО НАЧАЛО" имат и корпоративните дарения, като най-значима е ролята на NEXO. Сред останалите ключови компании, отдадени на каузата, са ЕКОНТ, TBI Bank, Lidl, Endeavor, Accenture, A Data Pro и Scalefocus. Инициативата досега е подкрепена от над 300 дарители, които правят мисията възможна.